3 τρόποι για να αποφύγετε το  mom’s burn out (εξάντληση της μαμάς)

3 τρόποι για να αποφύγετε το  mom’s burn out (εξάντληση της μαμάς)

H εξουθένωση (burn out) της μαμάς μπορεί να συμβεί σε όλες μας. Ξεκινά με εκείνες τις ατελείωτες φροντίδες του νεογέννητου και μεταφέρεται σε ατελείωτες δραστηριότητες και μακροχρόνιες προπονήσεις των παιδιών. Αναπόφευκτα, υπάρχουν πάντα στιγμές κούρασης, αλλά υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την “εξάντληση της μαμάς”.

1. Διαλείμματα
Κάθε μητέρα είναι πιο χαλαρή και λιγότερο αγχωμένη όταν “αποχωρεί” από τις καθημερινές δουλειές και δουλειές της, έστω και για λίγα λεπτά. Φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο από κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που αγαπάτε. Σκεφτείτε να πάτε μια βόλτα στο πάρκο, να διαβάσετε το βιβλίο που δεν τελειώσατε ποτέ ή ακόμα και να πάρετε έναν μικρό υπνάκο. Εάν σας βοηθά, γράψτε το χρόνο διακοπής λειτουργίας στο πρόγραμμα ή στο ημερολόγιό σας, ώστε να μην ξεχάσετε ή να αισθανθείτε ενοχές.


2. Προετοιμασία – προγραμματισμός
Είναι πάντα χαοτικό όταν συμβαίνουν πράγματα την τελευταία στιγμή. Πράγματα όπως το να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο χωρίς φαγητό ή να καθυστερήσετε σε ένα ραντεβού στον οδοντίατρο, μπορεί να σας προκαλέσουν αδικαιολόγητο άγχος. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, κάνοντας μια λίστα καθημερινών υποχρεώσεων και κρατώντας σημαντικές ημερομηνίες γραμμένες σε ένα ημερολόγιο. Μερικές φορές υπάρχουν απρόβλεπτες ανατροπές στο πρόγραμμα, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να σχεδιάζεις τις μέρες σου.


3.Αυτοφροντίδα
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια μητέρα είναι να φροντίζει τον εαυτό της! Μερικές φορές μπορεί να νιώθεις σαν να δίνεις όλη σου την ενέργειά σου στην οικογένειά σου, σε σημείο που δεν σου μένει καθόλου ώθηση για να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Να θυμάστε, ότι εάν παραλείψετε να φροντίζετε για την ψυχική και σωματική σας ευεξία, είστε στο γρήγορο δρόμο για την εξάντληση της μαμάς.

Είναι εντάξει να έχετε στιγμές όπου θέλετε να  δώσετε όλη  την ενέργειά σας στην οικογένειά σας, αλλά φροντίστε να κάνετε κάτι κάθε μέρα ώστε να γίνεται η ζωή σας λίγο πιο εύκολη!

Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Personal / Life Coach για Γυναίκες και Μητέρες

Μοιραστείτε το άρθρο στα social

Περισσότερα άρθρα

Άρθρα

Mothers’ Club

Αν είσαι Μητέρα και θέλεις: -Να χαίρεσαι την οικογενειακή ζωή -Να νιώθεις δυνατή και ήρεμη -Να βρίσκεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν -Να οργανώσεις

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

Mothers’ Club

Αν είσαι Μητέρα και θέλεις: -Να χαίρεσαι την οικογενειακή ζωή -Να νιώθεις δυνατή και ήρεμη -Να βρίσκεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν -Να οργανώσεις

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

“Αυτοφροντίδα και Υπευθυνότητα για τις Μητέρες: Πώς Συνδυάζουμε τα Δύο”

Στον πολυάσχολο κόσμο της μητρότητας, συχνά ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο για τον εαυτό μας. O συνδυασμός ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και την υπευθυνότητα ειναι πολύ σημαντικός..

Διαβαστε το αρθρο