Πώς με βοηθά η “Επίγνωση” της ζωής μου;

Πώς με βοηθά η “Επίγνωση” της ζωής μου;

Η επίγνωση είναι μία έννοια που χρησιμοποιούμε συχνά στη διαδικασία του personal coaching και σχετίζεται με το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δούμε την πραγματικότητα, να την γνωρίσουμε εν τω βάθει και εν τέλει να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Αν θέσουμε ένα απλό ορισμό, αυτός είναι ο εξής:

«Επίγνωση είναι η συναίσθηση της πραγματικότητας, η ακριβής γνώση της πραγματικότητας».

.

Αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας, και δεν βλέπουμε τις καταστάσεις με αντικειμενικότητα, τότε δεν ξέρουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τους τομείς της ζωής μας και να πετύχουμε τους στόχους- όνειρά μας.

.

Ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα: ένα άτομο παρατηρεί ότι έχει πολλά έξοδα και θέλει να τα μειώσει. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο βήμα που θα κάνει, αν θέλει να αποκτήσει επίγνωση της οικονομικής του κατάστασης, είναι να καταγράψει λεπτομερώς πού διαθέτει τα χρήματά του. Με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι κάποια μικρά έξοδα, τα οποία δεν υπολόγιζε, γίνονται μεγάλα πάγια έξοδα στο τέλος του μήνα! Αν δεν γίνει αυτό το πρώτο βήμα, δεν θα μπορεί να προχωρήσει στον έλεγχό τους και στη συνέχεια στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, μέσω της ρύθμισης των εξόδων. Ό,τι δεν είναι ξεκάθαρο δεν μπορεί να ελεγχθεί και να βελτιωθεί.

.

Κατά αναλογία και στην υπόλοιπη ζωή μας, αν θέλουμε να έχουμε επίγνωση των καταστάσεων αλλά και των δικών μας στάσεων- αντιδράσεων (αυτεπίγνωση) οφείλουμε να παρατηρούμε πώς κινούμαστε, τι σκεφτόμαστε, τι συναισθήματα έχουμε και αναλόγως να στοχεύσουμε στη βελτίωσή τους, ώστε να έχουμε στο σύνολο μια βελτίωση της ζωής μας.

Με αυτό τον τρόπο δουλεύουμε στα Προγράμματα Personal Coaching και στις Ομαδικές Συναντήσεις, ορίζοντας τον τομέα της ζωής μας που θέλουμε να δουλέψουμε και φέροντάς τον σε καλύτερο επίπεδο.

.

Όλα ξεκινούν με την αύξηση της Επίγνωσης!

.

Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Personal / Life Coach (ICF Certified)

Μοιραστείτε το άρθρο στα social

Περισσότερα άρθρα

Άρθρα

“Η ανδρεία γυναίκα”

‘Ενας ύμνος στην αδρεία γυναίκα! Στό ποίημα αὐτό, πού περιέχεται στό τελευταῖο κεφάλαιο τοῦ βιβλίου τῶν Παροιμιῶν τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, δίδεται ὁ τίτλος «῾Η ἀνδρεία

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

Mothers’ Club

Αν είσαι Μητέρα και θέλεις: -Να χαίρεσαι την οικογενειακή ζωή -Να νιώθεις δυνατή και ήρεμη -Να βρίσκεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν -Να οργανώσεις

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

Ισορροπώντας…

Όπως μάθαμε να κάνουμε ποδήλατο… Έτσι και στην ζωήισορροπούμε,πέφτουμε και σηκωνόμαστε,προχωρούμε… Ξεκινάμε με » βοηθητικες» ρόδεςκαι, όταν βρούμε τις ισορροπίες μας,τολμάμε και προχωράμε μόνοι μαςχωρίς

Διαβαστε το αρθρο