Πώς με βοηθά η “Επίγνωση” της ζωής μου;

Πώς με βοηθά η “Επίγνωση” της ζωής μου;

Η επίγνωση είναι μία έννοια που χρησιμοποιούμε συχνά στη διαδικασία του personal coaching και σχετίζεται με το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δούμε την πραγματικότητα, να την γνωρίσουμε εν τω βάθει και εν τέλει να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Αν θέσουμε ένα απλό ορισμό, αυτός είναι ο εξής:

«Επίγνωση είναι η συναίσθηση της πραγματικότητας, η ακριβής γνώση της πραγματικότητας».

.

Αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας, και δεν βλέπουμε τις καταστάσεις με αντικειμενικότητα, τότε δεν ξέρουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τους τομείς της ζωής μας και να πετύχουμε τους στόχους- όνειρά μας.

.

Ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα: ένα άτομο παρατηρεί ότι έχει πολλά έξοδα και θέλει να τα μειώσει. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο βήμα που θα κάνει, αν θέλει να αποκτήσει επίγνωση της οικονομικής του κατάστασης, είναι να καταγράψει λεπτομερώς πού διαθέτει τα χρήματά του. Με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι κάποια μικρά έξοδα, τα οποία δεν υπολόγιζε, γίνονται μεγάλα πάγια έξοδα στο τέλος του μήνα! Αν δεν γίνει αυτό το πρώτο βήμα, δεν θα μπορεί να προχωρήσει στον έλεγχό τους και στη συνέχεια στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, μέσω της ρύθμισης των εξόδων. Ό,τι δεν είναι ξεκάθαρο δεν μπορεί να ελεγχθεί και να βελτιωθεί.

.

Κατά αναλογία και στην υπόλοιπη ζωή μας, αν θέλουμε να έχουμε επίγνωση των καταστάσεων αλλά και των δικών μας στάσεων- αντιδράσεων (αυτεπίγνωση) οφείλουμε να παρατηρούμε πώς κινούμαστε, τι σκεφτόμαστε, τι συναισθήματα έχουμε και αναλόγως να στοχεύσουμε στη βελτίωσή τους, ώστε να έχουμε στο σύνολο μια βελτίωση της ζωής μας.

Με αυτό τον τρόπο δουλεύουμε στα Προγράμματα Personal Coaching και στις Ομαδικές Συναντήσεις, ορίζοντας τον τομέα της ζωής μας που θέλουμε να δουλέψουμε και φέροντάς τον σε καλύτερο επίπεδο.

.

Όλα ξεκινούν με την αύξηση της Επίγνωσης!

.

Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Personal / Life Coach (ICF Certified)

Μοιραστείτε το άρθρο στα social

Περισσότερα άρθρα

Άρθρα

Μητρότητα και γενναιότητα

Τι σημαίνει γενναιότητα: Είναι η ιδιότητα του γενναίου και έχει ως συνώνυμα τις λέξεις: θάρρος, τόλμη, παλικαριά, αντρειοσύνη. Ως γενναιότητα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

Ανακαλύπτοντας τη Δύναμη του Εσωτερικού Διαλόγου: Ένα Ταξίδι προς την Αυτογνωσία και την Προσωπική Ανάπτυξη

Στην πολυάσχολη ζωή της σύγχρονης εποχής, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την εξωτερική φασαρία – τον θόρυβο των ειδοποιήσεων, τις απόψεις των άλλων και τις

Διαβαστε το αρθρο
Άρθρα

Καλλιέργεια Αυτοεκτίμησης: Ενδυναμώνοντας τις Μητέρες να αγκαλιάσουν την Εσωτερική τους Δύναμη

Η μητρότητα είναι ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο απεριόριστη αγάπη και προκλήσεις. Ως μητέρες, αφιερώνουμε τις καρδιές μας στα παιδιά μας, τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε

Διαβαστε το αρθρο